COACHING SLACHTOFFERS VAN NARCISME

"Heleen heeft mij geholpen om mijn eigenwaarde terug te krijgen. Na een relatie met een narcist was ik al mijn energie en levenslust kwijt. Nu heb ik inzicht gekregen waarom ik de relatie met een narcist in stand heb gehouden. Ik heb geleerd om door een andere bril naar situaties te kijken. Ik kan mij nu kwetsbaar opstellen zonder dat ik misbruik van mij laat maken. Ik kan oprecht zeggen dat ik ben gegroeid als mens."

 

Ik coach mensen die opgegroeid zijn met een narcistische ouder of die een narcistische partner, leidinggevende, collega, vriend(in) of andere relatie hebben (gehad) en kampen met de effecten daarvan.

Narcisten  kunnen in eerste instantie overkomen als charmant en interessant, maar na verloop van tijd blijken hun egocentrisme en gebrekkige inlevingsvermogen een ernstig obstakel voor een bevredigende relatie. Ze voelen zich snel gekrenkt of ondergewaardeerd en hun kwetsbaarheid kan tot woedeaanvallen leiden. Een narcist is voortdurend op zoek naar aandacht, want die is van levensbelang voor de instandhouding van het broze zelfbeeld. De ander wordt als spiegel gebruikt en krijgt ongepast veel verantwoordelijkheid toegeschoven. Om aandacht en vergaande loyaliteit te krijgen, manipuleert de narcist de mensen die het dichtst bij hem staan. Er is een groot verschil tussen het gedrag van een narcist buitenshuis (charmant, geïnteresseerd) en binnenshuis (alle aandacht opeisend, grillig, manipulatief en snel gekrenkt).

 

Ik help mensen om te herstellen van de effecten van narcistische mishandeling. Dit zijn de effecten:

  • Afhankelijkheid, labiliteit, onzekerheid, angst, wantrouwen
  •  Isolement en gevoelens van zinloosheid en leegte
  • Chronisch gevoel van onveiligheid
  • Het gevoel niet gezien te worden, maar slechts gebruikt
  • Meer identificatie met de narcist dan met jezelf
  • Afstomping, geen verwachtingen meer.

 

Hoe kun je herstellen?

 

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen dat je met een narcist te maken hebt (gehad) en  dat je niet de enige bent die dat overkomt. Het is goed om dit te weten en je niet schuldig of dom te voelen! Vervolgens is het zaak om letterlijk en/of figuurlijk afstand te nemen van de narcist en je aandacht en energie op jezelf te richten. Dan kun je aan het werk gaan om (weer) iemand te worden die de eigen wensen en behoeftes kent, op eigen kracht vertrouwt en grenzen voelt en bewaakt. Coaching helpt je te onderzoeken wat je tegenhoudt om weer op jezelf te gaan vertrouwen, deze belemmeringen uit de weg te ruimen en dat wat je nodig hebt bij te leren.

Lees ook elders op deze site over mijn aanpak van het coachingsproces.

Dit stukje is deels gebaseerd op : “Herstellen van narcistische mishandeling”, werkboek door Iris Koops van Het Verdwenen Zelf. Ik maak deel uit van het coaches-netwerk van https://verdwenenzelf.org

Tegenwoordig is er ook een website speciaal voor professionals die te maken hebben met cliénten die slachtoffer zijn van narcistisch gedrag door een ouder, (ex-)partner, baas etc. Wanneer dit door de professional niet wordt herkend, kan dat heel nare gevolgen hebben voor de cliënt. Hierbij de mogelijkheid voor de professional om zich nader over dit fenomeen te informeren:  https://professionals.verdwenenzelf.org/

 

Heleen L. Gans

Nwe Keizersgracht 56hs

1018 DT Amsterdam

0628776511

heleen@ganscoaching.nl